Simply Relax
Image default
Anders

Houden katten van halsbanden?

Houden katten van halsbanden?

Er is geen eenvoudig antwoord op de vraag of katten van halsbanden houden, omdat er meerdere factoren in het spel zijn. Alle katten zijn uniek op hun eigen manier en hun voorkeuren kunnen verschillen naargelang hun persoonlijkheid, hoe goed een halsband zit en hoe jong ze met een halsband in aanraking zijn gekomen.

Uit een studie van de Ohio State University, uitgevoerd bij 506 katten die zes maanden lang consequent een halsband droegen, bleek dat de meeste katten een halsband tolereren, zelfs als hun baasjes sceptisch zijn over het succes ervan. In bijna 60 procent van de gevallen overtrof de tolerantie van de dieren voor halsbanden de verwachtingen van de eigenaren dat hun kat de halsband zonder veel problemen om zou houden.

Door deze studie te bekijken zouden we ook kunnen aannemen dat de beslissing voor een kat om al dan niet een halsband te dragen, vroeger onmiddellijk verband hield met hoe de eigenaars dachten over het gebruik van halsbanden in het algemeen, en niet met hoe hun katten er zelf eigenlijk over dachten.

Na afloop van de studie waren de onderzoekers onder de indruk dat de eigenaars van 90 procent van de katten de onderzoekers vertelden dat zij van plan waren de halsbanden om hun katten te houden na afloop van de studie.

Met andere woorden, de meerderheid van de katteneigenaren overschatte hoezeer hun katten zich zouden verzetten tegen de halsbanden en waren aangenaam verrast dat de meeste katachtigen het (althans na een tijdje) prima vonden met de halsband!

Moeten katten halsbanden dragen?

Zelfs als katten toleranter zijn tegenover halsbanden dan we zouden verwachten, betekent dat dan dat ze er altijd een moeten dragen?

Halsbanden worden meestal gezien bij honden, en ze hebben meerdere functies, waaronder een identificatielabel en het verbinden van de riem.

Maar de meeste katten leiden niet hetzelfde leven als hun hondenvrienden, dus hoe kan een halsband hen ten goede komen?

Laten we de voor- en nadelen van kattenhalsbanden bekijken.

Voordelen

Het belangrijkste voordeel van een halsband voor katten is de onmiddellijke identificatie onder verschillende omstandigheden. Als u een groep kittens hebt die op elkaar lijken, kunt u ze gemakkelijk uit elkaar houden met behulp van halsbanden en hun tags.

Een verloren kat heeft meer kans om opgemerkt te worden als hij een halsband draagt. Of een voorbijganger ze nu vindt, een buurman of een asiel, de informatie met uw gegevens aan de halsband zal helpen om de arme kleine pluizenbol terug naar huis te brengen. Een kat zonder halsband kat zal waarschijnlijk worden gezien als een zwerfkat, vooral als u uit een land als Griekenland komt waar zwerfkatten veel voorkomen!

Zoals gezegd bieden Tineke halsbanden onmiddellijke visuele identificatie, en hoewel microchips uiterst nuttig zijn, heb je een speciale microchipscanner nodig om de eigenaar te vinden. Het is dus zeer waarschijnlijk dat katten die op straat worden gezien zonder halsband worden genegeerd, of zelfs meegenomen door iemand die denkt een kitten te redden van een hard leven.

Nadelen

Hoewel halsbanden uw kat veel voordeel kunnen opleveren, zijn er ook enkele nadelen waar een kattenouder rekening mee moet houden. Onder dierenartsen heeft de discussie over de veiligheid van halsbanden de goede en slechte kanten van deze hulpmiddelen laten zien. Het is waar dat halsbanden vast kunnen komen te zitten aan voorwerpen en een kat die probeert los te komen, kunnen beschadigen, maar tegenwoordig zijn er halsbanden met een losbreekmechanisme. Maar dit betekent ook dat de halsband niet altijd betrouwbaar is.

Katten die niet vertrouwd zijn met halsbanden of er gewoon niet van houden, kunnen er ook met hun poot of bek aan vast komen te zitten als ze proberen de halsband te verwijderen. Dit is misschien niet zo erg als u een binnenkat heeft die u in de gaten kunt houden, maar als dit buiten gebeurt, kan het gemakkelijk uitlopen op een ongewenst ongeluk.

Uit een studie van het Journal of the American Veterinary Medical Association bleek dat van de 538 onderzochte katten 3,3% (18 in totaal) hun halsband vast kreeg aan een poot, in hun bek of aan een voorwerp. Terwijl een andere studie, gepubliceerd door de Universities Federation for Animal Welfare, die interviews hield met honderdzeven dierenartsen, een gemiddelde van één halsbandverwonding per 2,3 jaar veterinaire praktijk aangaf.

Ook “in één praktijk, gedurende drie jaar, waren slechts 0,33% van de 4.460 gevallen van katten verwondingen aan de halsband, terwijl 180 gevallen van katten in vier klinieken in augustus en november 2011 er geen waren”. Ook bleek dat kattengevechten en verkeersongevallen een groter gevaar vormden dan halsbanden. Maar het is belangrijk te benadrukken dat, hoewel het niet bij elke kat zal gebeuren, en het sterftecijfer laag is, verwondingen geen onrealistische zorg zijn.

Verwondingen door halsbanden kunnen ook te wijten zijn aan een slechte pasvorm of lage productiekwaliteit. Vooral als het gaat om vlooienbanden, moeten eigenaren extra voorzichtig zijn, en hun katten regelmatig controleren op een reactie op de chemicaliën die kunnen leiden tot uitslag.