Simply Relax
Image default
Anders

Last van ontsierende kalknagels?

Heb je last van dikke, gelige plekken op je nagels? Dan is de kans groot dat je kalknagels hebt. Gelukkig ben je niet de enige die met dit probleem te maken krijgt; jaarlijks krijgen duizenden Nederlanders te maken met deze vervelende aandoening. En gelukkig zijn kalknagels ook goed te verhelpen. Een kalknagel behandeling kun je vaak gewoon zelf thuis uitvoeren, en is mede daarom niet duur.

Wat is een kalknagel eigenlijk?

Wanneer je dit artikel leest weet je vast al hoe een kalknagel er uit ziet. Wat het precies is laat zich wat minder makkelijk raden. Want ondanks dat de aandoening bekend staat als een kalknagel, heeft het probleem weinig van doen met kalk. De echte boosdoener is in veel gevallen een schimmel. Schimmelsporen banen zich makkelijk een weg onder je nagels wanneer er wondjes ontstaan door bijvoorbeeld een blessure of slechte hygiëne.

Waarom krijg je last van kalknagels?

Kalknagels zijn zeer besmettelijk. Wanneer iemand last heeft van een schimmelnagel en op blote voeten rondloopt, vallen er vaak nieuwe schimmelsporen op de grond. Een volgende voorbijganger loopt hier vervolgens ongemerkt doorheen. Kom je vaak op plekken waar je blootsvoets rondloopt, zoals kleedkamers, zwembaden of sauna’s? Dan loop je meer risico een kalknagel te krijgen. Wanneer je na het sporten of zwemmen je voeten in een paar wollen sokken en schoenen steekt, krijgt de schimmel een perfecte donkere omgeving om snel te groeien.

Wat kun je doen tegen kalknagels?

Wanneer het kwaad is geschied en je rondloopt met een lelijke kalknagel, zijn er tal van kalknagel behandelingen die je kunt proberen. Hieronder volgt een kort overzicht van de meest effectieve manieren om van je schimmelnagel af te komen:

Azijn

Een huismiddeltje dat vaak verrassend effectief werkt tegen kalknagels is azijn. Door de kalknagels twee keer per dag in azijn te dompelen sterft de schimmel vaak af, omdat deze niet goed tegen de zuurgraad ervan kan. De effectiviteit van azijn als kalknagel behandeling wisselt wel sterk van persoon tot persoon, waarbij het er onder meer van af hangt hoe diep de infectie zit.

Speciale nagellak

Heeft een kalknagel behandeling met azijn niet gewerkt? Dan wordt het tijd voor zwaarder geschut. Bij menige drogisterij is speciale nagellak te koop, waarin schimmeldodende stoffen zitten. Net als azijn heeft ook de nagellak tijd nodig om te schimmel te doden. Deel daarom je nagellak niet met anderen, en smeer het ook niet op nagels die niet geïnfecteerd zijn zodat je de schimmel niet verder verspreidt.

Laserbehandeling

Wanneer het je niet lukt om thuis van de schimmelnagel af te komen, kun je een kalknagel behandeling met lasers overwegen. Hierbij wordt de schimmel door middel van verhitting gedood. Om ook onzichtbaar geïnfecteerde nagels te behandelen worden vaak alle tien de teennagels in een sessie gelaserd. 

Hoe lang duurt het voordat de nagels er weer goed uit zien?

Hoewel een schimmelnagel snel te genezen is, kan het wel even duren voordat de nagel zijn natuurlijke kleur weer terug krijgt. Dit komt doordat de nagel opnieuw aan moet groeien. Hierdoor loop je helaas vaak nog maanden nadat de schimmel is verwijderd rond met witte plekjes op je nagel.