Simply Relax
Image default
Anders

Leren korset met gespen

Ik heb voor het eerst van mijn leven een korset gemaakt van leer met stoere gespen. Het was altijd al in mijn gedachten om eens te doen en nu heb ik het gedaan. Eerlijk gezegd was het veel meer werk dan ik had verwacht. Het heeft veel van mijn geduld gevergd maar ik ben heel blij met het resultaat.

 

Gereedschappen

Ik zal proberen te beschrijven hoe ik te werk ben gegaan, als is dat niet makkelijk. Eerst heb ik al mijn leerbewerkingsgereedschappen te voorschijn gehaald. Een leder hamer, een lederschaar, een stanley mes, priemen, leder naalden en linnen voor de voering aan de binnenkant.

 

Het begin

Eerst ben ik begonnen met het modelleren door een eenvoudig korset van satijn dat ik al had. Maar al gauw kwam ik er achter dat leer toch heel anders werkt dan stof. Met leer heb je geen tweede kans en het stretcht niet, het is veel stugger dan stof. Gelukkig heb ik een paspop op mijn maat die goed van pas kwam. Ik ben begonnen met de onder bustelijn door eerst stof op de paspop te spelden. Toen ik een goede vorm had bereikt, heb ik de middenlijn afgetekend en dit overgebracht op het stuk leer. De onder-bustevorm lijkt op de onderkant van een beha en is eigenlijk met meest belangrijke deel van een korset. Dat moet ook, want de cups moeten er later aan vastgenaaid worden.

 

De cups voor de buste

Voor de cups heb ik eerst met dun karton vormen met inkepingen gemaakt om te kijken waar en hoe de naad zou moeten lopen. Dat was veel werk om uit te zoeken, maar uiteindelijk had ik soort dikke halve maan vormen met een inkeping in het midden. De naad moest van midden op de borst recht naar beneden lopen, tot het onder-bustestuk. Voor de linker en rechterkant draaide ik vervolgens het ontwerp om en nam het over op het leer. Andere had ik cups voor twee linker- of rechterborsten gekregen…
De cups heb ik vervolgens eerst dichtgenaaid met een siersteek en vervolgens heb ik ze vastgemaakt aan het onder-bustestuk. Voor de buikbedekking moest ik aan de zijkant onder inkepingen knippen om ruimte te maken voor de taille en daarna verbreden naar de heupen. In de inkeping in het bovenstuk heb ik vervolgens driehoeken ingenaaid zodat de heupen passen en er meteen ook een mooie taille aan het stuk werd gegeven.

 

Gespen voor de stoere “look”

De achterkant van het korset heb ik expres laag gehouden. Ik heb er twee grote stoere gespen opgezet die ik heb gevonden op www.ritomshop.nl Het korset kan dus aan de achterkant worden aan – en uitgedaan. Daarvoor heb ik eerst gemeten hoe breed het leer moet zijn om door de gesp te passen en een aantal repen geknipt. Aan de voorkant heb ik vier kleinere gespen midden op het leer geplaatst voor de sier. Het geheel ziet er supermooi en erg stoer uit. Het dragen zal met de tijd wat comfortabeler worden, maar het is dan ook niet een korset om mee naar m’n werk te gaan, maar wel om te dragen bij speciale gelegenheden