Simply Relax
Image default
Buitenshuis

4x de leukste daken

Een dak is een onderdeel van een gebouw, maar het is niet zomaar een onderdeel van een gebouw. Zo bestaat een dak uit verschillende onderdelen zoals een horizontaal dak wat ook wel een platdak wordt genoemd. Een dak is gecreëerd met het doel om een huis te beschermen tegen weeromstandigheden zoals regen, wind, zon en sneeuw. Afhankelijk van de vorm, constructie en de grondstoffen beschikbaar zijn er verschillende stijlen mogelijk. 

Het zadeldak

Het zadeldak is een van de populairste soorten daken van dit moment. Ze komen voor bij verschillende bouwstijlen. Het zadeldak bestaat uit twee dakvlakken die samen een soort van omgedraaide V vormen. Het hellende dak kan je naar wens zo stijl mogelijk maken. Schoorstenen komen vaak voor op zulke daken. Om een zadeldak te maken, wat betreft het zinkwerk, zijn er twee dakgoten nodig. Met zinkwerk wordt het monteren, bewerken en solderen van zink bedoeld. Het voordeel aan dit soort daken is dat hoe steiler het dak hoe meer ruimte er wordt gecreëerd om in te leven. Verder zijn zadeldaken eenvoudig. Daarbovenop bieden zadeldaken een goede afvoer om het regenwater weg te laten lopen. Het vergemakkelijkt het schoonmaken van schoorstenen, of je kan een schoorsteenveger in Oss.

De platdak en lessnaarsdak

Naast het zadeldak, is de platdak ook een eenvoudige maar mooie dak. Een platdak bestaat meestal uit een horizontaal dakvlak. Hou er echter we rekening mee dat als een helling meer dan 15 graden is het geen platdak meer is maar een lessenaars dak. Lessenaarsdaken zijn ook eenvoudige daken. Het voordelen bij dit soort daken is dat veel ruimte is voor ramen en  licht. Lessenaarsdaken zijn ook gemakkelijker in onderhoud. Tot slot is er in tegenstelling tot het zadeldak, die twee dakgoten vereist, maar 1 dakgoot nodig om het dak te maken. Om weer terug te vallen op het platdak, zien we dat voordelen van deze dak zich uiten in de strakke moderne stijl van het dak. Verder is de platdak niet alleen een van de meest eenvoudige daken om te plaatsen, maar ook nog eens windbestending.

Het schilddak

Tot slot, hebben we nog het schilddak. Het schilddak is eigenlijk een variant op de al eerdergenoemde zadeldak. Een schilddak bestaat uit vier vlakken in plaats van twee zoals we die bij het zadeldak gewend zijn. We zien het schilddak dan ook vaker bij wat oudere woningen en boerderijen. Windbestendigheid is niet alleen voor de platdak weggelegd, want ook het schilddak kan goed tegen sterke windvlagen. In vergelijk met de andere daken, voegt een schilddak eerder een traditionele stijl toe aan de woning.

 

https://hendriksvegers.nl/schoorsteenveger-oss/